donderdag 6 maart 2014

Donker volkorenbrood met karnemelk en havermout

Dit brood is een variant op  het Volkorenbrood met karnemelk en chiazaadjes. Het smaakt door de veranderde samenstelling echt heel anders en is, als je van volkorenbrood houdt, zeker de moeite waard om te proberen. Hoe meer variatie, hoe beter zou ik zeggen. Want wie houdt er niet van afwisseling op het bord?



Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

  • 700 gr 5-granenmeel;
  • 100 gr tarwebloem;
  • 200 gr biomix voor Waldkorn;
  • 100 gr water;
  • 650 gr verse karnemelk;
  • 12 gr instantgist;
  • 16 gr bakkerszout;
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 20 gr suiker;
  • Havermout om te bestrooien.

En hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en meng ze gedurende 5 minuten langzaam;
  • Voeg dan het zout toe en kneed nog 8 - 10 minuten tot een elastisch ( vrij plakkerig ) deeg;
  • Verdeel het deeg in gelijke porties, bol ze op en leg ze in ingevette kommen. Het deeg laat zich niet zo gemakkelijk vormen, omdat het vrij plakkerig is. Probeer echter geen extra meel toe te voegen;
  • Dek de kommen af en laat het deeg circa 45 – 60 min rijzen;
  • Neem het deeg uit de kommen en druk voorzichtig de lucht eruit;
  • Vorm de broden en leg ze in ingevette broodblikken;
  • Bestrijk het deeg met wat lauw water, strooi de havermout erover en druk die een beetje in het deeg;
  • Laat het deeg opnieuw 45 -60 minuten rijzen.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 230°C (  boven- en onderwarmte ) bij voorkeur met stoom;
  • Bak de broden gedurende 10 minuten op 230°C, verlaag dan de temperatuur tot 190°C en bak het brood nog 30 – 35 minuten.



Helaas is de foto hierboven niet helemaal goed gelukt. Het lijkt nu alsof het brood aan de benedenkant donkerder is. Dat is echter niet het geval. Ik plaats de foto toch om te laten zien dat het brood een mooie structuur heeft en vrij luchtig is. De smaak is lekker licht, hetgeen waarschijnlijk komt door de combinatie van karnemelk en verschillende meelsoorten.

                                                          ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen