maandag 24 februari 2014

Hoe maak je heerlijk krokante pizzadeeg?

Dit recept voor pizzadeeg kreeg ik van mijn vriendin Wilma en wil ik hier graag delen. Het fijne van dit deeg is dat je het kunt maken in een grotere portie en kunt invriezen om, op een dag dat je weinig tijd hebt, heel snel een heerlijke pizza te maken. De foto ontbreekt in dit blog omdat ik helaas vergat deze te nemen.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

• 200 g grano duro;
• 400 g 00 meel;
• 20 g verse of 8 g instantgist
• 12 g zout;
• 300 gr lauw water.

En hoe maak je het?


• Maak een voordeeg van 50 g gezeefd 00 meel, 8 gr instantgist en 100 gr lauw water
   ( bij verse gist los je deze eerst op in 100 gr lauw water en voeg je een mespuntje suiker toe );
• Werk de ingrediënten door elkaar en stuif er wat bloem over;
• Laat dit zachte voordeeg 1 uur rijzen op een warme plaats, afgedekt met een vochtige doek
  of  plasticfolie.
• Zeef de overige bloem / meel, maak er een kuiltje in en schep daarin het voordeeg;
• Voeg het zout toe en 200 lauw water;
• Kneed het geheel goed door tot een soepel deeg in 6-8 minuten;
• Verdeel het deeg in 3 of 4 porties en leg deze in een met bloem bestoven schaal, doe er een
  vochtige doek of plasticfolie over heen en laten rijzen tot het dubbele volume;
• Verpak 2 of 3 bollen in plasticfolie, zet er een datum op en leg ze in de diepvries**;
• Bekleed met de andere bol een ingevette pizzavorm;
• Beleg deze met de gewenste ingrediënten en bak de pizza op 200°C (  hete lucht )
  in circa 20 minuten gaar.

** Als je weer pizza wilt eten, haal je de dag ervoor een bol uit de vriezer en laat deze in de koelkast ontdooien. Neem hem 2 uur voor het bakken uit de koelkast, rol het deeg uit en bekleed de pizzavorm ermee.
Hoeveel bollen je invriest hangt af van de doorsnee van je pizzavorm. Als je een plaatpizza wilt maken heb je ongeveer de helft nodig.

Ik gebruikte dit deeg niet alleen voor pizza, maar maakte ook een variant voor hartige taart. Een recept hiervoor ( met foto ) volgt later deze week. Het deeg maak je op dezelfde manier, maar dan met 200 gr tarwebloem ( met veel gluten ) en 400 gr volkorenmeel.

                                                      ©Marionskitchenstories


Bron : Oorspronkelijk komt dit recept uit het boek Pizza van van Vincenzo Buonassisi

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen