zondag 9 februari 2014

Gezonde ( rode ) koolsalade in twee verschillende versies

Kool is hot. Rode kool, boerenkool, groene kool, eigenlijk alle soorten. Ineens zijn het superfoods.
Altijd grappig te constateren dat iets wat zo gangbaar is in ons land wordt uitgeroepen tot iets bijzonders. Eerlijk gezegd ben ik nooit een liefhebber geweest van boerenkool en at ik rode kool altijd gekookt. Maar deze combinatie die ik aantrof op het blog van Micook is heel erg lekker.
Alleen de hoeveelheden waren wat ruim bemeten. Dus hebben we er twee maal van gegeten, een keer als bijgerecht en een keer als maaltijdsalade.




Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 4 personen versie A, bijgerecht:

• 500 gr rode bieten ( gaar );
• 250 gr gesnipperde rode kool;
• 200 gr boerenkool;
• 1 rode ui en 1 gele ui;
• 100 gr rucula sla;
• 75 gr pecannoten;
• 3-4 eetlepels Balsamicoazijn;
• 6 eetlepels olijfolie;
• Zout en peper naar smaak;
• 2 teentjes knoflook;
• 2 theelepels mosterd;
• 2 theelepels honing.


Versie B, maaltijdensalade voor 2 personen:

• 250 gr gesnipperde rode kool;
• 150 gr boerenkool;
• 1 rode ui en 1 gele ui;
• 100 gr gemengde sla;
• 25 gr pecannoten;
• 100 gr amandelen, hazelnoten, pompoenpitten en zonnebloempitten ( geroosterd )
• 3-4 eetlepels Balsamicoazijn ( 60 ml );
• 6 eetlepels olijfolie ( 90 ml );
• Zout en peper naar smaak;
• 2 theelepels mosterd;
• 2 theelepels honing;
• 2 teentjes knoflook;
• Blikje tonijn in water.


En hoe maak je ze?

Werkwijze versie A:

• Snij de bieten in blokjes en zet weg met 1 eetlepel balsamicoazijn en wat  zout en peper;
• Maak de dressing door de olie, de rest van de azijn, de mosterd, de honing en de
  geperste knoflook te mengen;
• Maak de rode kool en de boerenkool klein en doe deze in een grote schaal;
• Voeg de gesnipperde uien toe en meng de dressing erdoor ( minimaal 2 uur voor opdienen );
• Doe voor het opdienen de bieten en de pecannoten erdoor.

Werkwijze versie B:

• Idem als versie A, echter rooster de amandelen, de hazelnoten en de pitten gedurende
  10 minuten in de oven op 180°C, laat ze afkoelen en hak ze klein;
• Voeg ze evenals de tonijn toe direct voor het opdienen.



Voor beide versie geldt dat de hoeveelheden echt aan de ruime kant zijn. Ik heb de kool een aantal uren laten staan in de marinade. Daardoor wordt hij niet alleen zachter, maar ook lekkerder.

                                                         ©Marionskitchenstories

1 opmerking:

  1. Jeej! Wat leuk! :)
    Ja, kool is helemaal hot tegenwoordig!

    En zelfs twee keer van gegeten! :) Leuk dat je de salade ook hebt gemaakt! :)

    BeantwoordenVerwijderen