dinsdag 14 januari 2014

Rundvlees kroketten van mijn moeder

Dit recept is van mijn moeder. Ze maakte kroketten op speciale dagen. Ze was dan druk in de weer met bouillon, ragout en eiwitten. De kroketten stonden een aantal uren op te stijven in de koelkast en na het bakken vroegen we altijd om meer. Ik had ze lang niet meer gemaakt, maar ze smaken nog net zoals vroeger. Ik moet ze toch vaker op tafel zetten.



Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor circa 10 stuks:

  • 600 gr runderpoulet;
  • 1 ltr water;
  • 60 gr boter;
  • 60 gr bloem;
  • 2 eiwitten;
  • paneermeel;
  • 2 runderbouillon tabletten;
  • Scheutje slagroom ( 25 ml );
  • 1 laurierblaadje;
  • 2 kleine of 1 grote wortel in stukjes;
  • 1 ui, grof gesneden

Hoe maak je ze?

  • Breng de poulet in het water aan de kook en schuim het goed af;
  • Voeg de ui, de wortel, de bouillontabletten en het laurierblad toe en laat gedurende 3 uur op een laag vuurtje staan;
  • Als het vlees gaar is, snijd je het in kleine stukjes;
  • Smelt de boter in de pan en voeg de gezeefde bloem erbij;
  • Roer goed door ( circa 3 minuten ) en voeg dan heel langzaam 4 dl koude bouillon toe;
  • Spatel vervolgens het vlees erdoor en laat 4-5 minuten doorkoken;
  • Doe er op het laatst het scheutje slagroom in;
  • Schep het geheel over in een platte schaal, strijk glad en laat het een nacht in de koelkast opstijven;

  • Klop de 2 eiwtten los in een bord;
  • Zet 2 borden met paneermeel klaar;
  • Schep met een lepel balletjes van de ragout;
  • Rol deze door het paneermeelop het 1ste bord;
  • Rol er dan een kroket van en rol deze nogmaals in het 2de bord door het eiwit;
  • Laat de kroketten opstijven in de koelkast ( circa 4 uur );
  • Frituur de kroketten in 5 minuten goudbruin op 180°C graden.

Het restant van de bouillon kun je invriezen en later gebruiken als basis voor een soep of saus.
Je kunt de kroketten ook invriezen. Laat ze goed ontdooien en op kamertemperatuur komen, voordat je ze bakt.

                                                            ©Marionskitchenstories



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen