donderdag 2 januari 2014

Een goed 2014 toegewenst en het recept voor een lekker en gezond volkorenbrood

De Nieuwjaarswensen vliegen ons om de oren. En ook ik kan het niet laten jullie een goed en bovenal gezond 2014 toe te wensen en te bedanken voor de tijd die jullie namen om mijn blog te lezen. Als jullie goede voornemens hebben dan wens ik jullie daar veel sterkte mee. Ik hoop dat mijn blog jullie ook in 2014 blijft boeien en dat mijn bijdragen zinvol en lekker zijn.

Het brood van vandaag is losjes gebaseerd op het Krokant witbrood met karnemelk




Wat heb je nodig voor 2 broden?

  • 825 gr volkorenmeel;
  • 175 gr tarwebloem;
  • 100 gr water;
  • 650 gr verse karnemelk;
  • 12 gr instatgist;
  • 20 gr bakkerszout;
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 20 gr suiker;
  • Chiazaad of maanzaad om te bestrooien

En hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en meng ze gedurende 5 minuten langzaam;
  • Voeg dan het zout toe en kneed nog 8 - 10 minuten tot een elastisch ( vrij plakkerig ) deeg;
  • Verdeel het deeg in gelijke porties, bol ze op en leg ze in ingevette kommen. Het deeg laat zich niet zo gemakkelijk vormen, omdat het vrij plakkerig is. Probeer echter geen extra meel toe te voegen;
  • Dek de kommen af en laat het deeg circa 45 – 60 min rijzen;
  • Neem het deeg uit de kommen en druk voorzichtig de lucht eruit;
  • Vorm de broden en leg ze in ingevette broodblikken;
  • Bestrijk het deeg met wat lauw water, strooi de zaden erover en druk die een beetje in het deeg;
  • Laat het deeg opnieuw 45 -60 minuten rijzen.
Bakken
  • Verwarm de oven voor op 250°C(  boven- en onderwarmte );
  • Bak de broden gedurende 10 minuten op 250°C, verlaag dan de temperatuur tot 190°C en bak het brood nog 30 – 35 minuten.


Ik heb dit brood gebakken met stoom. Als je geen stoomoven hebt, kijk dan hier Hoe zorg je voor stoom in de oven. Het is lekker brood met een luchtige structuur. Eet smakelijk!

                                                                ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen