dinsdag 28 januari 2014

Chocoladetaartje met noten en gemarineerde peer ( Foodbloswap )

Voor de Foodblogswap van januari 2014 mocht ik koken van het blog van Liezepeasy  Annelies is een Belgische, die met man en kinderen in Gent woont. Ze rommelt graag in haar eigen keuken, maar schuift ook graag aan in een restaurant. Het was deze maand een beetje stil op haar blog, maar vandaag 28 januari komt ze terug van een congres in Peru en  kunnen we weer gaan genieten van haar favoriete gerechten. Voor mij was het niet moeilijk om iets uit te kiezen, want wie valt er niet als een blok voor een chocoladetaartje?




Wat heb je nodig?

  • 5 kleine of 4 grote peren in blokjes;
  • 20 gr boter ( voor de peren );
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker;
  • 1 mandarijn ( sap en zest );
  • 5 ml amandelessence;
  • 50 gr amandelen;
  • 50 gr hazelnoten;
  • 25 gr ( rauwe, organische ) cacaopoeder;
  • 100 gr zelfrijzend bloem;
  • 150 gr ongezouten zachte roomboter;
  • 140 gr kristalsuiker;
  • 1 zakje vanillesuiker;
  • 2 middelgrote eieren.

En hoe maak je het?


  • Schil de peren en snijdt ze in kleine blokjes;
  • Smelt de boter in een pan, doe er de bruine basterdsuiker bij en laat caramelliseren;
  • Voeg de peren, het mandarijnensap en de amandelessence toe en laat de peren 5-10 minuten zachtjes gaar worden;
  • Zeef de peren uit de marinade en laat de marinade inkoken tot een vrij dikke siroop;
  • Laat de peren en de marinade afkoelen;
  • Maal de amandelen en de hazelnoten fijn;
  • Zeef de bloem en meng deze met de cacao in een kom;
  • Klop de roomboter met de suiker en de vanillesuiker romig;
  • Voeg dan 1 ei toe en 1 lepel van het bloem-cacao-mengsel;
  • Klop schuimig en  herhaal dit met het 2de ei;
  • Spatel daarna in enkele slagen de rest van het bloemmengsel, de gemalen noten en de zest erdoor;
  • Vet een springvorm Ø 20 cm in met wat boter en bekleed deze met bakpapier;
  • Schep het deeg in de vorm en verdeel er de peren over;
  • Schenk de siroop over de peren;
  • Strooi er nog wat zest en geschaafde amandelen over.


Bakken:

Zet de vorm in een op 170°C ( of iets lager afhankelijk van je oven ) voorverwarmde oven en bak de taart in 40 minuten gaar. Als een satéprikker er schoon uitkomt, is de taart gaar.



Ik heb het oorspronkelijk recept ( zie bovenstaande link ) nauwelijks veranderd. De combinatie van de peren met de chocola en noten is voortreffelijk. Ik heb hem 's avonds als dessert geserveerd met een bolletje roomijs, wat slagroom en een scheutje sinaasappellikeur.  Onze vrienden zien uit naar vandaag, want ze wilden het recept liefst direct hebben. De volgende dag hebben we de rest opgegeten bij de koffie. We verheugen ons nu al op de volgende keer.

                                                               ©Marionskitchenstories

2 opmerkingen:

  1. Dear Marion, sorry, again that I was so absent for a long time and did not get around to leaving any comments. So, your chocolate cake with pears and hazelnuts looks like such a delicious treat to be enjoyed in the afternoon with a steaming cup of tea or coffee!
    Wonderful recipe!
    Thank you also for your kind well-wishes - I truly appreciated them!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thank you Andrea. Looking forward to your next post.

    BeantwoordenVerwijderen