zaterdag 7 december 2013

Vijf koren brood

Nu de Waldkornbroden staan af te koelen op het aanrecht en de desembolletjes in de oven staan, heb ik tijd om het recept van het 5 korenbrood op mijn blog te zetten.



De samenstelling van het 5- korenmeel dat ik koop bij de De Commandeursmolen varieert, afhankelijk van de datum waarop het gemalen wordt. Ik kan dus niet precies zeggen wat die is. Als je geen meerkoren-meel kunt kopen kun je het ook zelf samenstellen door diverse soorten meel met elkaar te mengen.
Het recept van dit brood is een variant op het  Luxe 3 granenbrood

Wat heb je nodig?

 1000 gr biologisch 5-korenmeel;
• 10 gr lecithine ( optioneel );
• snufje vitamine C ( optioneel );
• 13,7 gr instantgist;
• 29 gr suiker;
• 334 gr water;
• 175 gr volle melk;
• 75 gr ongezouten roomboter;
• 2 eieren;
• 18 gr zout.



Hoe maak je het?

• Doe alle ingrediënten in de kom van de mixer ( met uitzondering van het zout en beetje ei
  om de broden mee te besmeren );
• Meng op lage stand gedurende 3 minuten en voeg dan het zout toe;
• Mix gedurende 8 minuten tot het deeg van de wand los laat (  27°C );
• Doe het deeg in ingevette kommen en laat het 45 – 60 minuten uur rijzen;
• Stort het deeg op een werkplek, en druk voorzichtig de lucht eruit;
• Vorm het deeg tot broden en doe deze in een ingevette bakblikken;
• Besmeer de broden met het ei en strooi er pitten ( naar smaak ) overheen. Duw
  deze voorzichtig een beetje in het deeg;
• Laat ze opnieuw 45 – 60 minuten rijzen.


Bakken:

• Verwarm de oven voor op 220°C (  boven- en onderwarmte );
• Bak het brood 15 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 180°C;
• Bak nog circa  25-30 minuten gaar en bruin;
• Stort het deeg op een rooster en laat het volledig afkoelen.

Het brood smaakt weer heel anders dan alle andere broden die op dit blog staan. Dat is het leuke aan brood bakken, je kunt veel variaties bedenken door andere samenstellingen.

                                                           ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen