zaterdag 14 december 2013

Kersenvlaai

Afgelopen week was ik zelf jarig en dan moet er natuurlijk iets lekkers op tafel staan. Om eerlijk te zijn niet direct voor het bezoek, want ik heb een gruwelijke hekel aan verjaardagsfeestjes, maar voor onszelf. Wat heel lief is van al mijn dierbaren is dat ze me desondanks op die 'feestdag' nooit vergeten en bellen, e-mailen of sms-en. Wij gingen lekker een dagje naar Aken. Leuke sfeer met overal Kerstmarkt en voor een bakster is er altijd wat te koop, dat hier niet direct in de supermarkt ligt. Dus pottasche gekocht en een snijmachine.


Wat heb je nodig voor deze vlaai?

Ingrediënten voor de vulling:

• 600 gr ontpitte zure kersen ( Morellen ) vers of uit blik / pot;
• 220 ml water ( als je verse kersen hebt ) of  sap van de kersen;
• 40 – 100 gr suiker afhankelijk van of het verse kersen zijn of uit een pot;
• 20 gr aardappelzetmeel of maïzena.


Ingrediënten voor het deeg:

• 350gr bloem;
• 17,5 verse gist of 7 gr gedroogde gist;
• 100 gr volle melk;
• 35 gr water;
• 45 gr boter;
• 22 gr suiker
• ¾ ei; 
• 0,4 gr zout.

Hoe maak je ze?

Werkwijze voor de kersen:

• Water / sap ( houd een beetje achter ) aan de kook brengen;
• De suiker met het aardappelzetmeel mengen;
• Als het water kookt dan pas het suikermengsels rustig erdoor roeren tot een
  homogene massa ontstaat;
• Heel eventjes doorkoken;
• Dan het fruit  er voorzichtig doorheen roeren;
• Mocht de vulling te dik zijn, voeg nog wat achtergehouden sap toe;
• De vulling laten afkoelen.

Werkwijze voor het deeg:

• Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en kneed
  er in 10 minuten een soepel deeg van;
• Doe het zout na circa 5 minuten bij het deeg;
• Indien je verse gist gebruikt: deze eerst verkruimelen in een kommetje en er wat
  lauwwarme melk overheen schenken en omroeren. Laat het even staan en voeg het als eerste
  aan het meel toe. Dan voeg je de rest erbij;
• Doe het deeg in een ingevette kom en laat circa 45 – 60 minuten rijzen;
• Vet intussen de vlaaivorm  30 cm Ø in;
• Strooi bloem op een werkplek en kneed het even voorzichtig door;
• Leg 1/3 van het deeg apart;
• Strijk wat bloem over de deegrol en rol het deeg uit tot een ronde lap die groter is dan de vorm;
• Leg het deeg over de vorm, zet de rand op en rol het overtollige deeg met de deegrol weg;
• Prik het deeg in met een vork en laat het nog rijzen op een warme plek tot het
  een beetje gezwollen is;
• Bestrooi de bodem met wat paneermeel of beschuitkruim;
• Verdeel het kersenvulling erover heen;
• Rol van het resterende deeg een ronde lap en prik daaruit met de rastervorm de latjes;
• Leg deze op de vlaai;
• Strijk de rand en de latjes in met het overgebleven 1/3 eieren strooi er suiker over;
• Als je geen rastervorm hebt, rol je het deeg uit tot een rechthoekige lap en snijdt
  je daar latjes van 1-2 cm van. Deze leg je kruislings over de vlaai. Druk ze goed aan!




Bakken:

Verwarm de oven voor op 200°C (  boven- en onderwarmte ) en bak de vlaai midden in de oven in 25 – 30 minuten gaar.
Laat ze vlaai even afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.





Het deeg van het raster en van de rand wordt lekker krokant doorat je er suiker en ei overheen strijkt.
Met een toef slagroom maak je de vlaai extra lekker. Je kunt hem goed invriezen ( zonder slagroom ).
Als je dat wilt doen, verdeel je hem in stukjes en wikkel je die in aluminiumfolie.
Haal voor het ontdooiende folie eraf en laat op kamertemperatuur komen.

©Marionskitchenstories

Bron : Vlaai en ander Limburgs gebak van Wil en Netty Engels - Geurts

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen