dinsdag 10 december 2013

Desembroodjes: lekker, goedkoop en toch geschikt voor de Kerst

Als we de commercie moeten geloven dan gaan we op Kerstochtend, nadat we de hele week gekookt en gebakken hebben, aan het ontbijt en rollen we rond middernacht na uren eten, drinken en snoepen kogelrond ons bed weer in. Tussendoor hollen we op en neer naar de keuken voor de volgende gang, steken we nog wat extra kaarsjes aan om de sfeer te verhogen en laden we de vaatwasser voor de zoveelste keer vol. Op 2de Kerstdag herhalen we dit ritueel om ons daarna massaal te storten op de oliebollen, de appelflappen en de champagne. Na een frisse duik in het koude sop op 1 januari 2014, gaan we acuut op dieet en melden ons massaal aan bij de sportschool en de diëtist of kopen we drankjes en pillen om de vele kilo's die we aan zijn gekomen weer kwijt te raken. En dat alles met een lege portemonnee.

Het moet me even van het hart: Ik krijg steeds meer een hekel aan al die reclame voor de Kerst. Kilo's papier vallen op de mat en op tv flitsen de duurste cadeaus voorbij.

Natuurlijk eten wij ook lekker met de Kerst, maar eigenlijk doen we dat ieder dag. Dus houden we het op normale porties en bak en kook ik geen exorbitante gerechten. Want ook eenvoudig is vaak heel lekker. Zoals bijvoorbeeld deze broodjes.





Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 12 broodjes:

• 445 gr tarwebloem;
• 85 gr roggedesem;
• 4 gr instantgist ( of 10 gr verse gist );
• 15 gr olijfolie;
• 9 gr zout;
• 5 gr lecithine ( optioneel );
• snufje vitamine C ( optioneel );
• 280 gr water en wat losgeklopt ei en sesamzaadjes.





Hoe maak je ze?

• Meng alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) gedurende 2 minuten;
• Doe het zout erbij en kneed circa 8-10 min. tot een soepel ( beetje plakkerig ) deeg;
• Stort het deeg op een werkplek en bol het op;
• Doe het deeg in een ingevette kom en laat het 45-60 min. rijzen;
• Druk de lucht eruit;
• Weeg 12 bolletjes af  ( ± 60 gr per stuk );
• Vorm er bolletjes van, leg ze op de bakplaat ( of bakmatje );
• Besmeer ze met eimengsel en bestrooi ze met sesamzaad;
• Laat ze nog circa 1 uur rijzen ( verdubbelen ).

Bakken:

• Verwarm de oven voor op 230°C (  boven- en onderwarmte );
• Zet de broodjes in de oven en verlaag de temperatuur naar 210°C;
• Bak de broodjes in 20 minuten gaar ( 96°C ).




De broodjes zijn krokant van buiten en zacht van binnen. Het lekkerste zijn ze helemaal vers, maar je kunt ze ook bakken en direct na het afkoelen in de diepvries stoppen. Als je ze 'op wilt piepen' voor je ze eet, doe dat dan in een warme oven waarin een kommetje water staat. Eet ze daarna wel direct op, want anders worden ze droog.

Hoe je zuurdesem maakt, lees je hier Zuurdesem maken

                                                           ©Marionskitchenstories

Bron: Broodbakkersproducten



2 opmerkingen:

  1. Beste Marion,

    Broodjes zien er goed uit. Ik wil ze graag gaan maken, maar heb wel nog een aantal vragen...
    Het roggedesem, hoeveel hydratie is hij? Kan ik hem vervangen voor mijn tarwedesem op basis van 100% hydratie? Hij is gemaakt van tarwebloem.
    Verder zou ik graag willen weten of ik het water kan vervangen voor melk? En blijft de verhouding tot de hoeveelheid water dan hetzelfde?
    Het gist wil ik eruit laten. De rijstijden zullen dan beduidend langer worden.
    Ik heb een heteluchtoven, dan zal 200°C waarschijnlijk volstaan? Ik neem aan dat er verder geen stoom meer aan te pas komt? Om ze knapperig te krijgen?

    Alvast hartelijk dank voor uw reactie terug.

    Ramona

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ramona,

      Je kunt de tarwedesem zeker gebruiken. Ik gebruik zelf altijd desem van 100% hydratatie. Je kunt ook het water vervangen door melk. Dezelfde hoeveelheid. De broodjes zullen dan wel minder luchtig worden. Je kunt ook half water, half melk doen. Als je met melk bakt moet je de temperatuur naar beneden bijstellen omdat de broodjes dan sneller bruin worden. Als je met hete lucht bakt moet je de temperatuur altijd minimaal 20 graden lager nemen dan in het recept staat vermeld. Dus lager voorverwarmen en lager bakken. Vocht is altijd goed aan het begin van het bakproces. De broodjes worden dan krokanter.
      Succes!,
      Marion












      Verwijderen