dinsdag 31 december 2013

De perfecte oliebol: lekker, luchtig en niet vet

Vanochtend stond een lange rij voor de plaatselijke banketbakker. Iedereen die oliebollen wilde hebben, moest ze van te voren bestellen en vandaag afhalen. Bij de naastgelegen supermarkt kon je oliebollen proeven en ook kopen natuurlijk. Gelukkig konden wij, dankzij dit recept van Bakselsnet , de oliebolleninkoop dit jaar overslaan. Ik heb nog nooit eerder oliebollen gebakken en de keren dat we ze kochten of kregen van buren vond ik er helemaal geen smaak aan. Ik begreep nooit waarom mensen zo verzot zijn op dit soort vette bollen, maar manlief is een liefhebber en dus ...




Zelfs ik lust nu oliebollen, want deze zijn perfect: lekker, luchtig en helemaal niet vet.
Het recept van Mannin heb ik bijna letterlijk gekopieerd en zij verdient dus alle credits.

Wat heb je nodig voor circa 12 oliebollen?

• 250 gram sterke tarwebloem;
• 3,25 gr zout;
• 8,25 gr suiker;
• 5 gr gedroogde gist;
• 1ei, losgeklopt;
• 175 ml lauwwarme volle verse melk;
• 75 gr krenten;
• 75 gr sultana rozijnen;
• 1 kleine appel ( bijv. Jona ) geraspt;
• Zonnebloemolie om te frituren;
• Poedersuiker voor het bestrooien.



Hoe maak je ze?

• Laat de rozijnen en krenten een avond van tevoren wellen en laat deze drogen aan de lucht;
• Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je ze gebruikt;
• Doe de bloem, de suiker, de gist, het ei, de appel en de melk in de kom van de mixer;
• Meng alles gedurende 2 minuten, voeg dan het zout door en klop het deeg ± 4 minuten;
• Meng de krenten en rozijnen door het beslag ( erdoor roeren met een pollepel );
• Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag in de oven  ( 30 °C ) verdubbelen
  in 40-45 minuten;
• Verhit de olie tot 175 graden Celsius;
• Roer het beslag met een pollepel in 12 slagen door;
• Zet een grote soeplepel, ijsbollen tang of twee eetlepels in een bekertje olie, dit voorkomt
  dat het beslag aan de lepel blijft plakken;
• Maak een bolletje ter grootte van een pruim en laat deze in de hete olie glijden;
• Doe niet te veel bolletjes deeg tegelijk in de pan, tijdens het bakken worden ze in ieder geval
  een keer zo groot en zo voorkom je dat de temperatuur van het vet ineens te snel zakt;
• Bak de oliebollen in ongeveer 6 minuut goudbruin. Na 3 minuten de bollen helpen met
  kantelen. De bol hoeft maar 1 keer gekeerd te worden;
• Houdt steeds de temperatuur van het vet in de gaten en regel bij indien nodig;
• Schep de oliebollen uit de pan met een schuimspaan en laat uitlekken in een met
  keukenpapier beklede vergiet.
• Doe tussen de oliebollen ook een paar lagen keukenpapier.
• Eet de oliebollen warm en bestoven met poedersuiker.


Als het nodig is de oliebollen op te warmen volstaat 10 seconden in de magnetron.

Ik gebruikte zonnebloemolie om in te bakken en de vorm verdient nog wat verbetering ( lees : veel oefening !! ). Volgend jaar bak ik ze beslist weer.


                                                                  ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen