woensdag 4 december 2013

Abrikozen-Linzen vlaai met deksel

Gisteren was mijn lief jarig en omdat hij dol is op linzenvlaai bakte ik die, terwijl hij op zijn werk zat, als verrassing voor bij de koffie. Er zijn diverse theorieën over de naam van deze vlaai. Welke de juiste is, weet ik niet. Met peulvruchten heeft deze vlaai in elk geval niets te doen dat moge duidelijk zijn.
Uit de verhalen van mijn moeder herinner ik me dat linzenvlaai vaak als extra vlaai achter de hand gehouden werd door mijn oma als er iets te vieren was. En dat was vaak met de grote families indertijd die elke gelegenheid voor een feestje aangrepen. Het voordeel van deze vlaai is namelijk dat je hem goed kunt bewaren en dat hij eigenlijk alleen maar lekkerder wordt naarmate de tijd vordert.


Er circuleren een aantal recepten van Linzenvlaai op het internet. Ik koos voor het recept van Wil en Netty Geurts - Engels.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor het deeg:

• 300 gr patentbloem  of 300 gr zelfrijzend bakmeel ( bakpoeder weglaten );
• 9 gr bakpoeder;
• 170 gr koude roomboter;
• ¾ ei;
• 160 gr witte basterdsuiker;
• Snufje zout.

Ingrediënten voor de abrikozenmoes:

• 250 gr gedroogde abrikozen;
• 200 ml water;
• 30 gr suiker.

Afwerking:

• ¼ ei;
• Suiker;
• Amandelschaafsel.

Hoe maak je hem?

Bereiden abrikozencompote:

• Was de abrikozen en breng ze met 2 dl water aan de kook;
• Laat ze een half uur koken;
• Voeg dan de suiker toe;
• Laat nog 10 minuten koken en ze daarna afkoelen
• Laat de abrikozen vervolgens uitlekken en vang iets van het sap op;
• Pureer ze in de keukenmachine en voeg eventueel nog wat van het vocht toe.

Bereiden van het deeg:

• Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er een samenhangend deeg van;
• Zet dit deeg minimaal 1 uur in de koelkast.

Bereiden van de vlaai:

• Neem ⅔ van het deeg af en rol dit uit tussen plasticfolie tot een cirkel zo groot als de vlaaivorm;
• Vet de vlaaivorm in, beleg hem met bakpapier en leg het deeg er bovenop;
• Verdeel de compote erover;
• Rol de rest van het deeg op dezelfde manier uit en steek er in het midden een cirkel uit;
• Leeg het deksel over de compote, maak de deegrand nat en druk het er stevig op;
• Strijk het overgebleven ei over het deksel en bestrooi dit met suiker en amandelschaafsel;
• Bak de vlaai in 30 minuten in het midden van de oven (  boven- en onderwarmte ) gaar op 180°C.

Laat de vlaai een beetje afkoelen, voordat je hem uit de vorm haalt.
Laat hem volledig afkoelen op een rooster.

In het oorspronkelijke recept wordt gebruik van bakammoniak ( 3 gr ). Mocht je dat willen gebruiken, dan moet je het deeg een nacht in de koelkast laten staan. In plaats van abrikozencompote kun je ook gebruik maken van abrikozenjam. Neem dan wel een goede kwaliteit jam. Je kunt de vlaai zowel in de koelkast als daarbuiten ( op een niet te warme plaats ) bewaren. Bewaar je hem in de koelkast, neem hem dan een half uurtje voor serveren eruit. De smaak komt dan veel beter tot zijn recht.

De vlaai was een groot succes. Het deeg is heerlijk en de combinatie met de abrikozen en de amandelsnippers smaakt naar meer. Hij zal dus vaker gebakken worden in de toekomst. Je kunt hem trouwens ook goed invriezen, maar of dat nodig is....?

                                                        ©Marionskitchenstories

Bron: Vlaai en ander Limburgs gebak door Wil en Netty Engels-Geurts




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen