dinsdag 19 november 2013

Rozijnenbrood met ( zelfgemaakte ) vanille-essence, zonder suiker

Omdat ik rond de Kerstdagen een Kerststol wil bakken heb ik dit weekend geëxperimenteerd met het rozijnenbrood uit mijn eerst blog. Ik bakte het ditmaal zonder suiker met zelfgemaakte vanille-essence.



Dit heb je nodig voor 2 broden van elk 500 gr bloem:

  • 330 gr volle melk;
  • 335 gr water,
  • 14,8 gr instantgist / 37 gr verse gist;
  • 1000 gr tarwebloem;
  • 10 ml vanille-extract;
  • 18 gram zout;
  • 80 gram ongezouten zachte roomboter;
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • Ei om te bestrijken.

Vulling:
  • 500 gram gewelde rozijnen;
  • 300 gram gewelde abrikozen;
  • 200 gram cranberry's.

Wel de rozijnen 15 minuten in wat water. Spoel ze 2 x af en laat ze in een vergiet uitlekken en dep ze goed droog voor gebruik.
Doe hetzelfde met de abrikozen.


Werkwijze:

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v het zout en de rozijnen / abrikozen / cranberry's ) voor het deeg in de kom van de mixer;
  • Meng gedurende 2 minuten, voeg dan het zout toe en kneed vervolgens nog 8 minuten tot een soepel deeg;
  • Kneed met de hand de rozijnen, cranberry's en in stukjes gesneden abrikozen voorzichtig door het deeg;
  • Weeg 2 broden af, vorm ze en doe ze in 2 met zonnebloemolie ingevette kommen;
  • Dek de kommen af en laat het deeg circa 45 minuten rijzen;
  • Stort het deeg op een werkplek;
  • Druk de lucht er voorzichtig uit, vorm het deeg  tot 2 broden en leg ze met de naad naar beneden in de ingevette bakblikken;
  • Laat het deeg nog circa 55 - 60 minuten rijzen.

Bakken:

Verwarm de oven op 190 ºC ( boven- en onderwarmte );
Zet de broden in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 ºC;
Bak de broden in circa 40 minuten gaar en laat het nog 3 minuten staan.


Vanille extract

Vanille extract kun je gemakkelijk zelf maken. Koop een fles ( goedkope ) wodka, doe daar enkele vanillestokjes, waarvan je het merg gebruikt hebt, in en laat de fles een poosje staan. Na enkele maanden haal je de stokjes eruit.

Het brood is heel erg lekker. Je mist de suiker absoluut niet. Ik vind wel de hoeveelheid rozijnen, abrikozen en cranberry's teveel. Ze laten zich moeilijk door het deeg mengen. De volgende keer neem ik zeker een geringere hoeveelheid.

                                                                ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen