dinsdag 12 november 2013

Luxe 3-granen brood

Het brood van vandaag is gebaseerd op een van de eerdere luxe broden, die al op dit blog staan. Het 'luxe' zit hem vooral in de roomboter en de eieren die ingrediënten van dit brood zijn. Het recept is niet moeilijk en het resultaat is voortreffelijk.


Voor dit recept ben ik uitgegaan van 2 broden met elk 500 gr meel. Als je ze net als ik gelijktijdig kneed, houd er dan rekening mee dat het totale deeggewicht circa 1900 gram is.

Wat heb je nodig voor 2 broden?

• 550 gr volkorenmeel;
• 150 gr waldkornmix van de molen;
• 300 gr tarwebloem;
• 10 gr lecithine ( optioneel );
• snufje C ( optioneel );
• 13,7 gr gedroogde gist of 34,2 gr verse gist;
• 29 gr suiker;
• 80 gr melk;
• 430 gr water;
• 75 gr ongezouten roomboter;
• 2 eieren;
• Zonnebloempitten en havervlokken om te garneren;
• 16 gr bakkerszout.

Hoe maak je ze?

 Doe alle ingrediënten in de kom van de mixer met uitzondering van het zout;
• Meng op lage stand gedurende 3 minuten en voeg dan het zout toe;
• Mix gedurende 8-10 minuten tot een soepel deeg;
• Doe het deeg in ingevette kommen en laat het 45 min - 1 uur rijzen;
• Stort het deeg op een werkplek en druk voorzichtig de lucht eruit;
• Vorm het deeg tot een brood en doe het in een ingevet bakblik;
• Bestrijk het deeg met een mengsel van eiwit en water en strooi daarover de
  zonnepitten en de havervlokken ( of  week de pitten en de vlokken in dat mengsel, laat
  uitlekken en verdeel ze met een lepel op het brood );
• Laat de broden weer 55 – 60 minuten rijzen.


Bakken:

• Verwarm de oven voor op 220°C ( boven- en onderwarmte );
• Bak het brood 15 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 180°C;
• Bak nog circa  25 minuten totdat het gaar en bruin is;
• Stort het deeg op een rooster en laat het volledig afkoelen.

Het brood is niet zwaar en smaakt door de roomboter net wat lekkerder dan wanneer je het met olijfolie bakt. De combinatie van tarwesoorten, kun je naar smaak zelf variëren.

                                                 ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen