woensdag 27 november 2013

Citroentaartje

Voor de Blogswap van november mocht ik koken van het blog van Ageeth eet en kookt . Over haar kom je niet zoveel te weten, behalve dat ze stapels kookboeken heeft en dat, als je haar blog leest, ze lekkere dingen maakt. Ik koos voor haar citroenmascarponecake.


Ageeth koos voor een combinatie van boter, olie en mascarpone. Ik maakte het taartje met boter en om het niet al te machtig te laten worden koos ik voor crème fraiche. Daarnaast, dat zal degene die mijn blog vaker lezen niet onbekend voorkomen, koos ik voor minder suiker. Wist je trouwens dat je in de baarmoeder al gewend raakt aan de smaakvoorkeur van je moeder?

Wat heb je nodig voor dit taartje Ø 20 cm?

• 260 gr patentbloem;
• 170 gr suiker;
• 250 gr zeer zachte boter;
• 125 gr crème fraiche;
• 3 kleine eieren;
• 5 gr bakpoeder;
• 5 gr baking soda;
• mespuntje zout;
• 1 zakje vanillesuiker;
• 1 citroen;
• 100 gr poedersuiker;
• 20 gr amandelschaafsel.



Hoe maak je het?

• Warm de oven voor op 150°C(  boven- en onderwarmte );
• Vet de vorm in met wat boter;
• Meng de bloem, de baking soda en het zout in een kom door elkaar;
• Klop in een andere kom de boter met de suiker schuimig;
• Voeg het 1ste  ei toe, klopt tot dit helemaal is opgenomen in het beslag, voeg dan
   het 2de  ei toe en meng weer tot een glad geheel, doe hetzelfde met het 3de ei;
• Voeg dan de vanillesuiker, de gezeefde bloem en crème fraîche aan het beslag toe
  en meng tot het een egale massa is ( voorzichtig );
• Pers de citroen uit en roer 2 eetlepels sap door het deeg;
• Schep het beslag in de bakvorm;
• Bak de cake in 60 – 75 minuten gaar, tot een satéprikker er helemaal schoon uitkomt;
• Laat de cake in de vorm afkoelen op een rooster, en haal na 30-45 minuten de cake uit de vorm
  om volledig af te kunnen koelen ( als je de cake te snel uit de vorm haalt blijft hij plakken, dus
  wees geduldig );
• Zet een koekenpan op het vuur en rooster hierin het amandelschaafsel zonder boter
  of olie goudbruin;
• Laat de amandelen afkoelen;
• Maak nu het glazuur van de poedersuiker, enkele eetlepels citroensap en eventueel nog wat
  water. Als je het water / citroensap wat opwarmt gaat dit gemakkelijker;
• Sprenkel het glazuur over het taartje;
• Bestrooi het met de amandelen en laat het glazuur uitharden.


Hoe smaakt het?

Het is een heel lekker taartje geworden. De zachte cake met de frisse glazuur vormen een perfecte combinatie. Het is heel gemakkelijk te maken en je kunt het heel goed invriezen.

                                                                ©Marionskitchenstories

1 opmerking:

  1. Marion, your Lemon Cake of looks wonderful - I love baking with lemons and I am always looking for new recipes to use lemons in.
    I wanted to ask you a question; do you read the Dutch edition of "foodies" magazine - if so, would you like to do a "joint post" with me, you in Dutch, me in German, with the same recipe. I know that a lot of the recipes that are featured in the Dutch edition are the same as the ones in the new German edition. I baked a "Grape Bread" form the Dutch magazine, it was almost identical to the one I baked from the German one.
    Please, do think about it - maybe after the holidays when things have calmed down a bit?!
    I would love to hear from you - if you would like, you can also contact me at andrea@thekitchenlioness.de
    Prettige dag!

    BeantwoordenVerwijderen